Soyuducular bakteriyalar səbəbindən gözlənilməz təhlükəyə çevrilə bilər - TƏDQİQAT

Mətbəx evin ürəyi sayılır və burada qida təhlükəsizliyi əsas prioritetlərdən biridir. Lakin son tədqiqatlar göstərir ki, əksər ev təsərrüfatlarında soyuducular bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühitə çevrilir. Bu vəziyyət həm qidaların keyfiyyətinə, həm də insan sağlamlığına birbaşa təsir edə bilər.
Müasir texnologiyalar sayəsində bir çox soyuducu artıq qida ehtiyatlarını izləmək, reseptlər təklif etmək və hətta gündəlik xəbərləri təqdim etmək imkanına malikdir. Bununla belə, temperaturun dəqiqliyi hələ də ən vacib texniki xüsusiyyət olaraq qalır. Tədqiqatlar göstərir ki, orta ev soyuducusunda temperatur adətən 5,3°C ətrafında dəyişir ki, bu da tövsiyə olunan təhlükəsiz 0-5°C aralığından yüksəkdir. Daha da narahatedici məqam odur ki, bu temperatur çox zaman dəyişkənlik göstərir və bəzi hallarda 15°C-yə qədər yüksələ bilər ki, bu da bakteriyaların sürətlə çoxalmasına şərait yaradır.
AZƏRTAC “sciencealert.com” saytına istinadla xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı tədqiqatçı Oleksii Omelchenko və professor Judith Evansın rəhbərliyi ilə araşdırmalar aparılıb. Araşdırmalar sübut edir ki, bir çox evdə soyuducuların daxili temperaturlarına nəzarət edilmir və istifadəçilərin 68 faizi parametrləri heç vaxt tənzimləmir. Bu, Listeria monocytogenes kimi aşağı temperaturda belə çoxala bilən bakteriyalar üçün ideal şərait yaradır. Bu patogen, xüsusilə, hamilə qadınlar və yaşlı insanlar üçün təhlükəli olub, yumşaq pendirlər, hisə verilmiş balıqlar və hazır qidalar vasitəsilə yoluxa bilər. Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün mütəxəssislər bir sıra praktik tədbirləri tövsiyə edirlər:
• Soyuducu qapısının açılışlarını minimuma endirmək və məhsulları yerləşdirərkən qapını uzun müddət açıq saxlamamaq;
• Təmiz və sıx bağlanan qapı möhürlərindən əmin olmaq;
• Çiy və bişmiş qidaları ayrı saxlayaraq çarpaz yoluxmanın qarşısını almaq;
• Soyuducunun müxtəlif hissələrində (xüsusilə arxa və qapı hissələrində) termometrlər yerləşdirməklə real temperaturu izləmək;
• Soyuducunun içini 75 faiz doluluqda saxlamaq və havanın sərbəst dövr etməsinə imkan yaratmaq;
• Həssas məhsulları, xüsusilə çiy ət və balıqları alt rəfdə saxlamaq.
Soyuducu gigiyenası və temperatur nəzarəti sadə görünə bilər, lakin bu sahədəki laqeydlik sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, düzgün saxlanılmayan qalıqlar və ya “qoxu testi” ilə qiymətləndirilən məhsullar da zərərli bakteriyalarla yoluxa bilər. Bu səbəbdən, həm fərdi sağlamlığın qorunması, həm də ictimai sağlamlıq baxımından evdə soyuducu istifadəsinə daha ciddi yanaşma vacibdir.


