Bu qidalar qanda şəkəri kəskin artırır

65 dəfə oxunub
Bu qidalar qanda şəkəri kəskin artırır

Hətta faydalı bildiyimiz bəzi ərzaqlar da sağlamlığa zərərlidir. Məsələn qanda qlükozanı kəskin artıran bəzi qidalar gələcəkdə sizi diabet xəstəsi edə bilər.

 

Faktor.az Medicina.az-a istinadən qlikemik indeksi 70-dən yuxarı olan ərzaqların hansı halda qlükozanı artırdırdığını təqdim edir:

 

Mütəxəssislər bildirir ki, çiy kökün qlikemik indeksi 40-dır. Amma onu bişirdikdə 85-ə qalxır. Ona görə bişirilmiş kök qanda şəkəri çox qaldırır.

 

Vitaminlərlə zəngin kabak və qarpız da istənilən halda qlikemik indeksi 80-ni keçir. 100 qramdan artıq yemək olmaz. 

 

Cilalanmış düyü (hazırda marketlərdə satılan ağ düyü) və kartof da 90 indeksi keçir. Bu ərzaqları da çox yemək olmaz. Cilalanmamış yabanı düyü isə indeksi 50-dir, o daha faydalıdır.



Redaktorun seçimi