Qanazlığında qidalanma - Gündəlik menyu cədvəli

100 dəfə oxunub
Qanazlığında qidalanma - Gündəlik menyu cədvəli

Qanazlığı, anemiya, dəmir defisitli anemiya xəstədə diaqnoz olunduqdan sonra uyğun qidalanma rejiminə keçmək lazımdır. Bəzən menyunu həkim tərtib edir, bəzənsə bu iş xəstənin öhdəsində qalır. 

Faktor.az medicina.az-a istinadən qanazlığında faydalı, lazımlı qidaların, qadağan olunmalı ərzaqların siyahısını və real menyu nümunəsini təqdim edir. Bunu uşaqıar və böyüklər üçün tətbiq edə bilərsiz.

İri yarpaqlı tərəvəzlərdə dəmir çoxdur:

-Gül kələm
-Bolqar bibəri
-Brokkoli
-Yarpaqlı bütün tərəvəzlər- çuğundur
-Tumlar, qoz, fistaş, kedr, günəbaxan və balqabaq tumu
-Mal əti, quzu əti
-Süd məhsulları, pendir, yoqurt
-Dəniz məhsulları, dəniz yosunu
-Paxlalıar
-Sutrus meyvələri

Hansı qidaları olmaz:

-Siz dəmiri artıran qidaları yedikdə onların mənimsənilməsinə mane olan ərzaqları yeməməlisiz
- Qəhvə
-Tamtoxumlu 
-Qlütenli çörək, makaron
-Buğdadan hazırlanan qidalar
-Araxis və yağı
-Şokolad
-Qəhvəyi düyü

Qanazlığı olan insanlar yemək zamanı və sonra çay və qəhvə içməməlidir. 

Menyu nümunəsi

Səhər:

Portağal şirəsi, pendir, sıyıq, bir ovuc balqabaq və tumu

Günorta:

Quzu əti, püre ilə, brokkoli, gül kələmi salatı, mərci, lobya əzməsi, pomidor, bibər, soğanla birgə. 

Axşama:

Dəniz məhsulu və ya mal əti - qrildə və ya tavada steyk kimi hazırlanmalı, yarpaqlı tərəvəz və yağ sousu ilə

Anemiya xəstələrinin qidası çuqun qablarda hazırlanmalı və çox bişirilməməlidir.



Redaktorun seçimi